
 

 

 

TPB PG-NO. 24D 

 

TOWN PLANNING BOARD GUIDELINES FOR  

INTERPRETATION OF EXISTING USE 

IN THE URBAN AND NEW TOWN AREAS 

 
(Important Note: 

 

The Guidelines are intended for general reference only. 

 

Any enquiry on this pamphlet should be directed to the Secretariat of the Town Planning Board (by email: 

tpbpd@pland.gov.hk; by post: 15th Floor, North Point Government Offices (NPGO), 333 Java Road, North Point, 

Hong Kong; or by phone: 2231 4810 or 2231 4835) or the Planning Enquiry Counters of the Planning Department 

(Hotline: 2231 5000; email: enquire@pland.gov.hk; or by post: 17th Floor, NPGO and 14th Sha Tin Government 

Offices, 1 Sheung Wo Che Road, Sha Tin.) 

 

The Guidelines are subject to revision without prior notice.) 

 

 

1. Introduction 
 

On 22.6.2001, the Town Planning Board (the Board) amended the Covering Notes of the 

Master Schedule of Notes to Statutory Plan (MSN) for the urban and new town areas mainly 

to clarify its intention with respect to “existing use” in areas previously not covered by 

Development Permission Area (DPA) plans. 

 

 

2. Scope and Application 

 

2.1 These Guidelines explain generally the Board’s intention with respect to “existing 

use” in the Covering Notes of the OZP. 

 

2.2 These Guidelines also set out the Board’s approach to interpret “existing use” in some 

particular situations. 

 

2.3 Any use which may be allowed in terms of the provisions of a plan must also conform 

to any other relevant legislation and the conditions of the Government lease 

concerned. 

 

 

  



- 2 - 

 

 

3. Planning Intention on “Existing Use”1 

 

3.1 The Covering Notes provide that no action is required to make the “existing use of 

any land or building” conform to a statutory plan until there is a material change of 

use or the building is redeveloped; and the “existing use of any land or building” 

means - 

 

(i) before the publication in the Gazette of the notice of the first statutory plan 

covering the land or building (hereafter referred as ‘the first plan’), 

 

• a use in existence before the publication of the first plan which has 

continued since it came into existence; or 

 

• a use or a change of use approved under the Buildings Ordinance which 

relates to an existing building2; and 

 

(ii) after the publication of the first plan, 

 

• a use permitted under a plan which was effected during the effective 

period of that plan and has continued since it was effected; or 

 

• a use or a change of use approved under the Buildings Ordinance which 

relates to an existing building and permitted under a plan prevailing at 

the time when the use or change of use was approved. 

 

3.2 The planning intention of these provisions is to allow a land owner, whose land or 

building may be affected by the imposition of a new land use zoning restriction, to 

continue the use of his land or building until there is a change of use or the building 

is redeveloped. 

 

3.3 Generally speaking, the use of any land or building which was in existence at the 

time when a new statutory plan or a new land use zoning restriction affecting the land 

or building came into effect will be regarded as the “existing use” of the land or 

building.  The “existing use” of the land or building will be allowed to continue 

whether or not the use conforms to the new statutory plan or the new land use zoning 

restriction.  However, if the use was effected (i.e. came into existence) when a 

                                                 
1 Under section 21A of the Town Planning Ordinance as amended in 2023, the Secretary for Development is 

empowered to designate areas within Outline Zoning Plans (OZPs) in the New Territories but previously not 

covered by DPA plans as regulated areas (RAs).  Where an OZP involves RA, the Covering Notes of the OZP 

will comprise two parts, viz Part A and Part B to reflect the Board’s intention in the non-RA and RA areas 

respectively.  The Board’s intention on “existing use” is not applicable to the RA portion. 
2 “Existing building” means a building, including a structure, which is physically existing and is in compliance with 

any relevant legislation, the conditions of the Government lease concerned, and any other Government 

requirements, as may be applicable. 
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statutory plan was in force, it must be a use permitted under that statutory plan before 

the existing use right can be claimed. 

 

3.4 Furthermore, the Board recognized that Hong Kong is a fast changing place and it is 

not uncommon for the use of a premises to change from one use to another within 

the same broad use, for example, from retail shop to fast food shop, both within the 

range of ‘Shop and Services’ use.  Therefore, the Board will allow a land owner to 

continue the use of his building not only for the actual use (e.g. shop use) in existence 

at the time when the new land use zoning restriction is imposed but also for the use(s) 

designated on the building plans or the Occupation Permit (OP) of the building 

approved/issued under the Buildings Ordinance (BO); or any subsequent change of 

use approved under section 25 of the BO, provided that such use should be a use 

permitted under the prevailing statutory plan, if any, when the building use was 

approved under the BO.  It should be noted that such existing use right is only 

applicable to a use or a change of use approved under the BO which relates to an 

existing building.  Uses shown on approved building plans for a proposed building 

are not regarded as existing uses. 

 

3.5 The right to an existing use of land or building, i.e. “existing use right”, will be 

forfeited upon a change of use of the land, or a change of use of the building outside 

the scope approved under the BO, or when the building is redeveloped.  Any change 

of use and any other development or redevelopment of the land or building should 

conform to the extant statutory plan.  Nonetheless, the Board will allow the carrying 

out of minor alteration works including maintenance works to the building, provided 

that such works do not constitute a change of use or give rise to any planning 

implication.  For example, the renovation of the external facade or alteration of the 

internal layout of a building without any change of use will be permitted and no 

planning permission is required. 

 

 

4. Interpretation of “Existing Use” 

 

4.1 The following are some examples to illustrate the Board’s approach to interpret 

“existing use” in some particular situations: 

 

Use in existence/approved prior to the publication of the first statutory plan 

 

4.1.1 Some uses of land or building were in existence before the publication of any 

statutory plan covering the concerned area.  These uses may not conform to 

the statutory plan published for the area.  To recognize the “existing use right” 

of a land owner, the Board will allow such non-conforming uses to continue 

until there is a change of use or a building is redeveloped.  For example, a 

long-established school in a pure residential neighbourhood which is zoned 
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“Residential (Group C)” (“R(C)”) will be tolerated until the school building is 

put to some other uses or the building is redeveloped. 

 

4.1.2 In addition, the Board will also allow a land owner to continue the use of his 

building as designated on the approved building plans/OP, or as approved under 

section 25 of the BO, until there is a change of such approved building use or 

the building is redeveloped.  For example, a building approved under the BO 

for non-domestic use prior to the publication of the first statutory plan will be 

allowed to be used for such purpose even if the building falls within a “R(C)” 

zone on a statutory plan subsequently published. 

 

Use in existence/approved during the effective period of a statutory plan 

 

4.1.3 To keep abreast with the community's aspirations or requirements, the planning 

intention of a site may change as time goes by and that may necessitate 

amendments to the land use zoning restrictions, which are governed by 

established public representation procedures under the Town Planning 

Ordinance.  A use permitted under a previous version of a statutory plan 

(including the first plan or any subsequent amendment plan) may become a use 

not permitted in a subsequent version of the statutory plan.  In such 

circumstances, the Board will allow a land owner to continue the use of the 

land or building which was permitted under the previous statutory plan and 

effected/realised during the effective period of that plan, provided that the use 

is continued after it was effected (that is to say, there is no change of use since 

the use was effected). 

 

4.1.4 Likewise, the Board will allow a land owner to use his building for a use 

approved under the BO, including a use approved under section 25 of the BO, 

as long as it conforms to the zoning restrictions on a statutory plan which 

applied at the time that the use was approved.  In determining the "existing 

use right" of a land owner, the Board will take into account both the approved 

building use and the permitted uses under that plan.  For example, if the 

approved building use of a premises previously zoned “Residential (Group A)” 

(“R(A)”) is non-domestic and the premises was subsequently rezoned to “R(C)” 

for pure domestic use, the Board will allow the land owner to use the premises 

only for those non-domestic uses which were permitted under the previous 

“R(A)” zone such as bank, shop and restaurant3.  Non-domestic uses such as 

commercial bathhouse and massage establishment which fall outside the scope 

of uses permitted under the previous “R(A)” zone will not be allowed in the 

premises. 

                                                 
3 In determining the permitted uses of a particular zone, reference should be made to the Notes for the zone of the 

respective statutory plan. 
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4.2 The above examples only illustrate the Board’s approach to interpret “existing use” in 

some particular situations whereby such uses may be allowed to continue despite a 

change in the land use zoning restrictions.  Other cases which are not illustrated by 

examples will be considered by the Board on their own facts. 

 

4.3 It is not for the Planning Department or the Board to provide evidence to prove whether 

a use is an “existing use”.  Any person who intends to claim an “existing use right” 

will need to provide sufficient evidence to support his claim. 
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